opc_loader

Wensenlijst

Artikelen


Wij stellen ons graag voor: wij zijn Anita en Jessie, moeder en dochter met een passie voor koken en eten. In oktober 2018 hebben wij de kans gekregen deze toffe webwinkel over te nemen. 

Waar komen onze planken vandaan? 
De planken die wij verkopen worden gemaakt in een zagerij in Twente. In deze zagerij werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de zagerij krijgen jongeren en ouderen die het door omstandigheden moeilijk hebben een kans zich te ontwikkelen en hun plekje in de maatschappij terug te vinden. Niet zomaar een zagerij dus!

De planken worden van begin tot eind met de hand gemaakt. Hierdoor is geen enkele plank hetzelfde en weet je dus zeker dat je een unieke plank op tafel hebt liggen. Hout is een natuurlijk product, hierdoor is het uiterlijk van het hout per plank verschillend. Ook de afmetingen kunnen varieren.

10744257040_IMG_7284 10745036304_IMG_7212 10744777824_IMG_7262 

Gerecyclede materialen
Onze planken zijn erg speciaal. De planken worden gemaakt van gerecycled Nederlands eiken- en steigerhout. Dat betekent dat we bomen gebruiken die verplicht gekapt moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bomen die ruimte moeten maken voor een nieuw aan te leggen fietspad. Daarnaast krijgt ook hout dat vrijkomt na de sloop van oude boerderijen bij ons een tweede leven. De steigerhouten planken zijn vervaardigd van FSC gekeurd hout.

Voedselveiligheid
Uiteraard vinden wij voedselveiligheid erg belangrijk. Wij begrijpen dat je lekkere hapjes niet zomaar op een plank legt en dat snijden moet gebeuren op planken die daarvoor geschikt zijn. Mensen denken vaak dat vanwege het poreuze oppervlak hout minder goed bestand is tegen bacteriën dan plastic. Dit is echter niet helemaal waar. Door te snijden op plastic ontstaan er groeven in de plank waarin bacteriën beter kunnen leven. Het is bijna onmogelijk om alle bacteriën hieruit te verwijderen. Door het poreuze oppervlakte van een houten snijplank openen deze groeven zich waardoor het makkelijker is om het vuil te verwijderen. Daarnaast heeft hout van nature een antibacteriële werking. 

Om zeker te weten dat onze planken veilig te gebruiken zijn, heeft Intertek Polychemlab bv. de planken uitvoerig getest en de planken voedselveilig bevonden. De planken hebben hierdoor het FOODSAFE keurmerk ontvangen! 

Onderhoud
Welke plank je ook gebruikt, het is belangrijk de plank goed en op de juiste manier te reinigen en onderhouden. Wij hebben de volgende tips:

- Reinig de plank na gebruik eenvoudig met milde zeep en water. Gebruik hiervoor geen sterke schoonmaakmiddelen!
- Dompel de plank niet onder water en houd hem niet te lang onder stromend water.
- Droog de plank na het reinigen direct af en zet hem rechtop in een droge omgeving. 
- Smeer de plank regelmatig in met druivenpitolie, wij hebben hiervoor speciale onderhoudssetjes
- De planken zijn niet vaatwasserbestendig.

Met goed onderhoud kun je jarenlang plezier hebben van je hapjesplank!